Una maleta pedagògica per afrontar l’emergència climàtica

En el marc del projecte de l’Ajuntament de Barcelona ‘Refugis climàtics a les escoles’, s’han dissenyat i produït maletes pedagògiques per posar a disposició de les 21 escoles vincualdes al projecte que s’han transformat per esdevenir refugis climàtics i de la resta de centres educatius. Aquest recurs educatiu es presenta el 21 d’octubre.  

El projecte “Adaptar les escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris” liderat per l’Ajuntament de Barcelona per transformar onze centres educatius de la ciutat de Barcelona en refugis climàtics, inclou – més enllà de les intervencions arquitectòniques – un acompanyament pedagògic i participatiu per tal que aprofitin la transformació que està tenint lloc en una oportunitat educativa per sensibilitzar i aprendre sobre l’emergència climàtica.  

Amb motiu d’aquest propòsit, els 11 centres educatius que s’han transformat en refugis climàtics, així com els 10 centres control que han participat en el projecte, rebran una maleta pedagògica per l’ensenyament i l’aprenentatge de continguts sobre l’emergència climàtica. La maleta inclou materials i recursos didàctics, en format físic i digital, sobre com afrontar el canvi climàtic. Van acompanyats d’un manual d’ús amb propostes lúdiques i dinàmiques per treballar de manera autònoma a l’aula. A més, s’han creat tres unitats extra de la maleta, per tal de posar-les a disposició de tots els centres educatius, a través del préstec de material que s’ofereix des del Servei de Documentació d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona (SDEA).  

La maleta es dirigeix a l’alumnat d’entre 3 i 12 anys (el segon cicle de l’educació infantil i tots els cicles de l’educació primària) i les activitats i recursos han estat dissenyats i pensats acord amb les competències que es treballen per àmbits en aquestes etapes educatives.  Les activitats s’organitzen segons edats i s’agrupen en tres aparats temàtics: “parlem del canvi climàtic”, “la crisi climàtica ja ens afecta” i “reaccionem a l’emergència”. Totes elles plantegen una seqüència d’aprenentatge a partir d’informació, d’investigació i de reflexió a través dels materials que conté la maleta.  

L’equip d’Anthesis Lavola que porta a terme l’acompanyament pedagògic als centres, ha treballat en la conceptualització i disseny de les activitats proposades, i en la producció de les 24 maletes així com en la redacció i disseny del manual d’ús per facilitar-ne l’aprofitament. 

A més de les maletes pedagògiques, en el marc del projecte, l’equip ha portat a terme activitats i sessions de formació pel professorat dels centres participants, i ha elaborat materials didàctics com la guia “El repte de l’emergència climàtica. Guia informativa i proposta d’activitats educatives”, la qual és un recurs complementari a l’ús de la maleta.  

La presentació i entrega de les maletes es farà el 21 d’octubre en un acte presencial a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona, amb la participació de l’equip tècnic del projecte i les 21 escoles implicades. A més, s’explicaran quatre activitats que s’incorporen a l’oferta del programa d’educació ambiental ‘Com funciona Barcelona?’ i els tallers de mesura de COorganitzats per l’ICTA de l’UAB. També es presentarà el projecte ‘Transformem els patis’ de l’Ajuntament de Barcelona, que és l’hereu del projecte actual. Per finalitzar l’acte, es farà un concurs de preguntes sobre Barcelona i el canvi climàtic premiat amb un hotel d’insectes, una menjadora d’ocells i pòsters de fauna de la ciutat.  

Activitats educatives per una alimentació sostenible

El 8 d’octubre, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va organitzar l’acte ‘Compartim l’alimentació del futur: jo no devoro el planeta!’, on es van presentar les noves propostes educatives sobre el sistema alimentari del programa ‘Compartim un futur’.

Les propostes s’han desenvolupat en el marc de la Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, una celebració a la qual el programa d’educació ambiental ‘Compartim un futur’ de l’AMB se suma amb la creació d’activitats educatives per a centres educatius i per la ciutadania.

L’equip d’Anthesis Lavola que dona suport en la coordinació i dinamització del programa ‘Compartim un futur’ ha participat activament amb el disseny de les novetats d’enguany amb el lideratge de l’Àrea d’Ecologia de l’AMB. En l’acte de presentació es van donar a conèixer les novetats:

L’activitat ‘Para el carro!’ consisteix en un projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) destinat a l’alumnat de 3r i 4rt d’Educació Secundària Obligatòria per conèixer i reflexionar sobre les conseqüències ambientals derivades de la indústria alimentària. El projecte planteja una recerca d’informació combinada un treball de camp. A partir de la metodologia ApS es planteja una recerca d’informació combinada amb un treball de camp al voltant de la temàtica del malbaratament alimentari i de la generació de residus, sobretot d’envasos i d’embolcalls. L’objectiu final és poder fer un servei a la comunitat proposant millores en els hàbits de consum dels veïnat dels respectius centres educatius. Durant el primer trimestre del curs 2021-22 un total de 12 centres educatius estan duent a terme aquest projecte ApS.

La segona activitat porta per títol ‘La recepta que canvia món’ i s’adreça a la ciutadania i a les famílies proposant-los un repte; convertir-se en un equip de restauració i, de manera cooperativa, crear la recepta més sostenible. A través d’aquesta proposta lúdica es parla de conceptes com l’ocupació del sól, la petjada hídrica, l’alimentació de temporada o de proximitat, etc. amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte ambiental del nostre consum alimentari i apropar l’alimentació sostenible a la ciutadania.

Des del programa també s’ha impulsat una innovadora calculadora alimentaria, la CALCUTECA: una eina que permet conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i buscar alternatives que sigui més respectuoses amb el medi ambient. Per fomentar l’ús de la CALCUTECA es llença el repte  #JoNoDevoroElPlaneta a través de les xarxes socials, que anima a la ciutadania a compartir receptes amb baix impacte ambiental les quals formaran part d’un llibre amb propostes gastronòmiques més sostenibles. La xef Ada Parellada va ser l’encarregada de donar el tret de sortida d’aquesta iniciativa en l’acte de presentació.

Quinze anys al capdavant de l’educació sobre el litoral i el medi marí

Durant el 2021, El Centre de la Platja, l’equipament municipal d’educació ambiental i informació del litoral i el medi marí de Barcelona, celebra els seus 15 anys i ho fa de la mà d’Anthesis Lavola, que l’acompanya des dels seus inicis.

El Centre de la Platja és un equipament d’educació ambiental de l’Ajuntament de Barcelona que treballa per la conscienciació i divulgació de les diverses problemàtiques que afecten actualment al medi ambient. Amb el medi marí com a protagonista, aquest espai té l’objectiu de millorar el coneixement ciutadà del valor ambiental i patrimonial de les platges urbanes i el seu litoral, i afavorir així a la seva conservació. La seva tasca és clau per implicar les persones en l’acció a favor d’un canvi d’hàbits i així fer-la partícip d’una societat més sostenible. Per fer-ho, cada temporada El Centre ofereix un programa d’activitats que treballa entorn de cinc eixos temàtics, els quals es tracten en profunditat mensualment gràcies a tallers especials, itineraris, videoconferències o exposicions.

Aquest 2021 la programació ha estat marcada per la celebració del 15è aniversari de l’obertura d’El Centre de la Platja, i de maig a setembre s’han tractat aquestes temàtiques: els moviments poblacionals, la biodiversitat, el residu zero, el canvi climàtic i la maritimitat, coincidint amb la Festa Major de la Barceloneta. Una temporada més l’equip d’activació socioambiental d’Anthesis Lavola ha acompanyat a l’Ajuntament de Barcelona en la gestió de l’equipament i ha coordinat i impulsat el programa d’activitats, recolzant el paper essencial d’El Centre de la Platja en la gestió, coordinació i desenvolupament d’accions de conscienciació i esdeveniments al litoral barceloní.

Per l’equip d’Anthesis Lavola és un orgull formar part de la història d’El Centre de la Platja durant els seus quinze anys de trajectòria

Així doncs, durant la temporada, l’equipament ha sigut l’òrgan encarregat de gestionar i tramitar les inscripcions de totes les entitats participants al litoral barceloní durant els mesos previs a la 3a edició Ultra Clean Marathon. Igualment, aquest any el Centre de la Platja ha gestionat la participació dels voluntaris a les proves pilot de Platges Sense Fum, una iniciativa impulsada per l’Agència de Salut Pública (ASPB), Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA) i l’Àrea d’Ecologia Urbana, amb l’objectiu d’afavorir la disponibilitat d’espais de lleure més saludables i promoure la protecció del medi ambient al litoral barceloní.

Una altra fita important ha estat la de tornar a ser present en l’esdeveniment mundial del World Clean Up Day on en tan sols una hora es van retirar 3.000 burilles de la platja de Somorrostro. Cal ressaltar també que El Centre de la Platja ha traspassat les fronteres de la ciutat i ha organitzat esdeveniments a diferents ciutats com Vigo, on es va celebrar el dia de l’educació ambiental, i a països com Gambia, on s’ha fet difusió del problema de seguretat alimentària que afecta a la seva població degut als acords pesquers internacionals.

Aquest any el Laboratori de la Platja també ha itinerant per les platges de Barcelona amb els tallers sobre microplàstics, burilles i meduses. Mentre que a El Centre s’acollien exposicions temporals com ‘Plastik Wave’, on és mostrava com realitzar onades fetes amb plàstics recollits de la mar, ‘Ciudad Migrante’ de Mescladís, i ‘Barcelona respon a l’emergència climàtica’ on a través d’unes ulleres es podien veure els diferents escenaris als que s’enfronta la ciutat segons els canvis d’hàbits que realitzem en el nostre dia a dia. Com a activitat estrella, El Centre de la Platja ha acollit per primer cop el Negre de la Riba, un mascaró de proa d’una embarcació que va arribar a la Barceloneta al segle XVIII. El seu aspecte grotesc i cremat va fer que es convertís ràpidament en l’home del sac per als infants, mentre que els veïns i veïnes de la Barceloneta l’acollien com a figura mítica del barri, fent-lo voltar pels diferents comerços i equipaments durant les festes.

Totes les activitats sorgeixen des del sentiment d’estima al litoral barceloní i a la seva història, i van dirigides a tota la ciutadania, amb caràcter inclusiu en clau de gènere, procedència, religió, condició econòmica i diversitat de capacitats. Per l’equip d’Anthesis Lavola és un orgull formar part de la història d’El Centre de la Platja durant els seus quinze anys de trajectòria: hem treballat colze a colze amb l’Ajuntament de Barcelona perquè la ciutat disposi d’un equipament referent en educació ambiental, un espai per experimentar, per descobrir per aprendre, i sobretot, per educar en els valors que ens representen.