Una jornada per apropar-se als ODS

Coincidint amb la celebració de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible, el Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, organitza amb la col·laboració de diferents entitats, una jornada lúdica i familiar. A Anthesis Lavola hi participem amb un taller per la Diputació de Barcelona.

La Jornada ‘Sant Pau i els ODS’, que es celebra el proper 3 d’octubre, proposa gaudir d’un seguit de tallers, jocs i activitats per a tots els públics, al voltant de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. L’objectiu de les propostes és treballar conjuntament els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i apropar-los a la realitat de la ciutadania.

La Diputació de Barcelona, com a entitat que participa en la Jornada, ha confiat a l’equip de consultoria educativa d’Anthesis Lavola el disseny, programació i dinamització de l’activitat ‘Els reptes dels ODS’. Consisteix en un joc de pistes a través del nostre aplicatiu Itinerapp®. La Diputació de Barcelona té un ferm compromís amb l’Agenda 2030 i els ODS, i és per això que impulsa iniciatives per a la seva implementació en els diferents àmbits (institucional, governs locals, ciutadania, etc. ) a tota la xarxa de municipis de la demarcació de Barcelona.

Pensada per a grups familiars de fins a quatre persones, durant el joc els equips hauran de resoldre 5 minijocs que es relacionen amb les 5P (Persones, Planeta, Progrés, Pau, Pertinença) que agrupen els diferents disset ODS. A través de codis QR, disposats sobre un mapamundi, es podrà accedir a l’itinerapp® i quan els equips resolen els jocs reben pistes per obrir el candau d’un cofre que conté el repte final. Superar el repte donarà peu a que els participants expressin un compromís envers els ODS.

Per la jornada, l’equip d’educació dinamitzarà el joc amb una persona experta en educació ambiental i facilitació d’activitats familiars. Els equips podran jugar de manera autònoma, seguint les instruccions que apareixeran als dispositius digitals a mesura que superin les pantalles i reptes, tot comptant amb el recolzament de la dinamitzadora, que els guiarà mitjançant pistes i indicacions extra en cas que ho necessitin. Al final del joc, els participants podran reflexionar entorn amb quina o quines accions es comprometen per a donar suport a l’Agenda 2030, deixar-ho reflectit al photocall dels ODS i fer-se una foto de grup de record!

PLASTICØPYR es presenta a Andorra

El 28 de setembre té lloc a Ordino, Andorra, una conferència en el marc del projecte PLASTICØPYR per explicar la implementació de la iniciativa i els resultats obtinguts fins el moment. L’equip d’educació d’Anthesis Lavola que forma part de l’equip impulsor, participa en la jornada per explicar el projecte de ciència ciutadana PLASTICØPYR SWITCH i farà, el 29 de setembre, un taller pràctic amb el professorat dels centres educatius del país.  

Sota el títol ‘Estratègies per reduir la contaminació als ecosistemes de muntanya’ la jornada del dimarts 28 de setembre està adreçada als partners que formen part del projecte i a actors interessats en la temàtica. L’objectiu és compartir la implementació del projecte i els resultats que se n’han obtingut a data d’avui.  

PLASTICØPYR és un projecte de recerca a nivell europeu que té com a objectiu prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport cap al mar, concretament dels espais naturals situats en els Pirineus de Catalunya, Andorra i França. Des de la seva implementació, el 2020, s’ha pogut arribar a un seguit de conclusions que es compartiran amb les persones que formen part de l’equip de recerca del projecte. Les presentacions tracten, entre d’altres temàtiques; el cicle de vida dels plàstics més comuns que s’utilitzen en el turisme de muntanya; la retenció, el transport i la transferència de les partícules de plàstics als rius de muntanya; els efectes de la contaminació per plàstics sobre els ecosistemes. 

A la jornada, hi participa l’equip de sostenibilitat corporativa d’Anthesis Lavola en un workshop sobre l’economia circular dels plàstics i la identificació de potencials rutes de negoci. També hi participa l’Arantxa Arnaiz, de l’equip d’educació d’Anthesis Lavola, juntament amb la científica del CEAB Delfina Cornejo, per presentar l’activitat PLASTICØPYR SWITCH, en la qual s’ha donat suport en la conceptualització i disseny.

El dimecres 29, l’equip d’educació portarà a terme un taller amb professorat al voltant de l’activitat PLASTICØPYR SWITCH per presentar-ne la proposta educativa. Aquesta es destina als centres educatius i grups d’ensenyament no formal de Catalunya, Andorra i França, va arrancar el passat mes de maig i ofereix guies didàctiques i un quadern de camp per a la ciutadania i els escolars. Les guies, desenvolupades per afavorir el treball autònom, comparteixen el procés científic amb la població: des de la presa de mostres fins a la proposta solucions locals, passant per l’anàlisi de dades i l’elaboració de conclusions.  

S’han inscrit al taller una vintena de persones, essencialment professorat de secundària dels centres educatius d’Andorra, ja que tots ells treballen la contaminació per plàstics. De ben segur PLASTICØPYR SWITCH els és d’utilitat.  

La iniciativa ‘Ara, aquí, les escoles’

En el marc de la celebració de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible (CMAS) 21, es convoca a les escoles i instituts a participar en una iniciativa que permeti expressar i compartir els compromisos dels infants i joves envers l’alimentació sana, justa i sostenible. Des d’Anthesis Lavola col·laborem en la dinamització de la iniciativa.  

La iniciativa ‘Ara, aquí, les escoles’ està adreçada a tots els centres d’educació infantil, primària, secundària i d’educació especial de Barcelona amb la voluntat que els infants i joves prenguin la paraula i expressin, comparteixin i visibilitzin els aprenentatges i reflexions que es generen en els centres educatius sobre el sistema alimentari. El paper d’escoles i instituts és fonamental per afavorir l’educació per la participació, el desenvolupament del pensament crític de l’alumnat, empoderar-los com a prescriptors de l’alimentació sana i sostenible, i expressar el seu compromís envers una responsabilitat compartida.   

En aquest sentit, i aprofitant l’oportunitat que ofereix la celebració de la CMAS per abordar el debat del sistema alimentari i impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat, es proposa a les escoles i instituts que aprofitin allò que ja estan fent en relació amb l’alimentació sana, justa i sostenible o bé, que s’aproximin a la temàtica a partir de programes, activitats i nous recursos pedagògics creats en motiu de la CMAS. Totes les propostes educatives poden consultar-se a la web del Consorci d’Educació de Barcelona. A més, es posa a disposició una Guia amb orientacions pel professorat amb tota la informació per participar a la iniciativa i amb recursos per treballar amb l’alumnat.  

Com a resultat de treball dels centres sobre el sistema alimentari, se’ls hi proposa la creació d’un pòster visualment atractiu que transmeti un missatge potent. El pòster ha de permetre, per una banda, posar en valor els compromisos dels centres educatius envers l’alimentació més sana, justa i sostenible i, per altra, visibilitzar el poder de l’educació per sensibilitzar i per promoure la transformació del sistema alimentari. 

Els pòsters creats per diferents centres educatius formaran part d’una campanya comunicativa que es portarà a terme pels volts del 10 de desembre de 2021, Dia Mundial dels Drets Humans, per celebrar l’any de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i per visibilitzar el potencial educatiu i creatiu de les escoles de Barcelona.  

La iniciativa es llença coincidint amb l’inici del nou curs escolar 2021-22, està promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col·laboració d’Escoles+Sostenibles. L’equip d’Anthesis Lavola participa en la iniciativa elaborant els continguts i el disseny de la Guia amb orientacions pel professorat, fent la difusió entre la xarxa de persones que gestionen els programes, museus i activitats educatives de la ciutat que ofereixen propostes directa o indirectament relacionades amb els objectius de la CMAS, fent el seguiment de les inscripcions, i atenent dels centres educatius que participen.  

Apropant la recerca científica a les escoles

El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya aposta pel foment de les vocacions científiques entre infants i ofereix una col·lecció de narrativa infantil, activitats i recursos de divulgació científica que tenen la recerca com a eix principal. Des d’Anthesis Lavola coordinem i dinamitzem aquesta oferta educativa de manera consecutiva des de 2017 i ho seguirem fent durant el curs 2021-22.  

El programa ‘Viu la recerca amb la Laura i en Joan’ apropa la recerca científica als infants i ho fa de la mà de la col·lecció de contes infantils “La Laura i en Joan”, que tenen la recerca com a element principal de la seva trama. Aquesta col·lecció de narrativa infantil, pretén donar a conèixer la investigació que es porta a terme a Catalunya, divulgar-ne la funció social i fomentar les disciplines STEM i les vocacions científiques entre els infants, treballant des d’una perspectiva d’equitat i d’inclusió dels gèneres per tal que tot l’alumnat pugui sentir-se interpel·lat i motivat pels estudis científics i tecnològics. A més, afavoreix l’adquisició de valors com la coeducació, el respecte, la intergeneracionalitat, els bons hàbits alimentaris o l’ús de transports sostenibles.  

La col·lecció comprèn 27 contes editats que tracten temàtiques diferents com ara la medicina, la informàtica, la pedagogia, la biologia, l’arqueologia, la paleontologia, la biologia de la conservació, la nanotecnologia, la neurobiologia, la tecnologia alimentària, la fotònica i la lingüística, entre d’altres. ​Els contes s’ofereixen a centres de primària, biblioteques públiques i aules hospitalàries de Catalunya, a més es proposen 6 modalitats de sessions presencials, per a alumnat de 4t i 5è de primària i d’aules hospitalàries, en les que a més d’explicar un dels contes, es duen a terme activitats que permeten experimentar sobre la temàtica que narra el conte.  

En paral·lel, s’ofereixen maletes pedagògiques amb jocs i recursos per treballar de manera autònoma amb l’alumnat, que es deixen en préstec als centres educatius i que estan relacionades amb la temàtica d’un dels contes de la col·lecció. A més, es presta un servei d’assessorament durant la cessió de les maletes per acompanyar els/les docents en la dinamització d’aquestes. 

Des d’Anthesis Lavola portem a terme la gestió i la realització de les activitats als centres eductius que ho sol·liciten, reforçant així el nostre compromís educatiu amb la capacitació científica d’infants i joves, i vetllant pel foment de vocacions en disciplines STEM. Coordinem un equip de dues persones expertes en la dinamització d’activitats en el camp de la ciència que desenvolupen els tallers a les aules a partir d’un guió educatiu detallat per a cada conte, el qual ha estat elaborat per part de l’equip que coordina el programa i amb el suport del Departament de Recerca i Universitats. A més, l’equip d’Anthesis Lavola també realitza accions de captació i difusió dirigides a docents i gestiona el servei d’inscripcions als tallers i préstec i seguiment de les maletes pedagògiques, així com el seu correcte manteniment.