Arranca l’acció ciutadana de PLASTICØPYR

El projecte de recerca PLASTICØPYR involucra a la població en la recollida i anàlisi de residus plàstics als rius de muntanya a través d’accions de ciència ciutadana. Anthesis Lavola i altres entitats, centres de recerca i organitzacions lideren aquest projecte europeu per prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics als ecosistemes de muntanya.  

El projecte PLASTICØPYR té com a objectiu prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport cap al mar, concretament dels espais naturals situats en els Pirineus de Catalunya, Andorra i França. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i liderat per set partners, planteja cinc accions per portar-lo a terme; el desenvolupament d’eines per avaluar i divulgar l’impacte ambiental dels plàstics sobre els ecosistemes fluvial, l’elaboració de protocols comuns als països implicats per ajudar a reduir la producció de residus i millorar-ne la seva gestió i la posada en marxa d’un sistema de participació de la ciutadania a través d’accions de ciència ciutadana.

L’activitat de ciència ciutadana és un eix fonamental del projecte PLASTICØPYR i, a través d’ella, es vol conscienciar la ciutadania del problema que suposa la contaminació per residus plàstics a l’entorn natural, fent-la partícip del procés científic que l’analitza. Amb la realització d’aquest estudi de camp les persones participants podran observar de primera mà l’impacte humà sobre el medi ambient.

L’equip d’educació d’Anthesis Lavola hem aportat la nostra experiència en conceptualització i disseny d’activitats que permeten l’adquisició de coneixements i la capacitació ciutadana de manera rigorosa i didàctica.

El 26 de maig s’ha llençat l’activitat de ciència ciutadana PLASTICØPYR Switch, destinada inicialment als centres educatius i grups d’ensenyament no formal de Catalunya, Andorra i França, i més endavant estarà oberta també al públic general. Per dissenyar l’activitat, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Anthesis Lavola, la Universitat de Girona (UdG), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i la Université Clermont Auvergne (UCA) han adaptat els protocols científics que es fan servir en les sortides de camp i s’han elaborat unes guies didàctiques i un quadern de camp per a la ciutadania i els escolars. Les guies, desenvolupades per afavorir el treball autònom, comparteixen el procés científic amb la població: des de la presa de mostres fins a la proposta solucions locals, passant per l’anàlisi de dades i l’elaboració de conclusions. L’equip d’educació d’Anthesis Lavola hem aportat la nostra experiència en conceptualització i disseny d’activitats que permeten l’adquisició de coneixements i la capacitació ciutadana de manera rigorosa i didàctica.

La recollida de dades es realitzarà amb l’aplicació Marine Debris Tracker, una plataforma internacional que ja ha identificat i caracteritzat més de 3,5 milions de residus a nivell mundial gràcies a la ciència ciutadana, i que ha estat adaptada a PLASTICØPYR per la UB. Les persones participants recolliran els residus que es trobin a les zones de mostreig i introduiran les seves característiques a l’app, que inclourà les coordenades on es troba cada ítem mitjançant la geolocalització. Els resultats es pujaran automàticament al web de la plataforma i seran visibles per qualsevol persona arreu del món. L’equip científic del projecte també els rebrà per tal de poder-los analitzar. Per altra banda, s’ha creat un correu de comunicació directa amb l’equip científic per tal que usuaris i usuàries de l’activitat comparteixin les seves conclusions i propostes de solucions.

El projecte ha estat finançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el lideren el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), la Universitat de Girona (UdG), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), la Universitat de Barcelona (UB) i la Université Clermont Auvergne (UCA), amb la col·laboració de Cicloplast i Anthesis Lavola.

Acompanyem el projecte ‘Clearing House’

El passat 11 de maig va tenir lloc la tercera sessió de cocreació del projecte europeu Clearing House. Es tracta d’una iniciativa per conèixer solucions davant del canvi climàtic basades en la natura a partir d’arbres i boscos urbans. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el CREAF lideren un dels deus casos pilots i Anthesis Lavola dinamitzem les sessions de participació en el marc del projecte.

Clearing House és un projecte internacional per conèixer en profunditat el paper dels arbres i els boscos urbans com a solució basada en la natura, per assolir ciutats més resilients davant del canvi climàtic, millorar-ne la gestió i potenciar-ne la presència dins les ciutats. Liderat per l’organització internacional European Forest Institute (EFI), el projecte compta amb més de 26 socis repartits en 10 ciutats i àrees metropolitanes europees i xineses. A Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el CREAF són les entitats líders d’un dels 10 casos pilot, i que es preveu dur a terme a la Vall baixa del Llobregat.

Per tal de compartir i generar coneixement col·lectiu de la Vall baixa del Llobregat i facilitar un model de governança de proximitat i participatiu, durant els tres anys que dura el projecte es portaran a terme onze sessions de cocreació amb agents del territori experts. Les sessions es realitzen presencialment en grups reduïts i pivoten sobre tres perspectives, la social, l’econòmic i l’ambiental, per tal de poder identificar els serveis ecosistèmics que hi ha a la Vall, quines son les seves potencialitats i/o les seves barreres.

Durant la tardor de 2020 es van portar a terme les dues primeres sessions de treball, i recentment s’han reprès amb la dinamització a càrrec de l’equip d’Activació Socioambiental d’Anthesis Lavola, que porta a terme la sessió i en fa el recull de les principals aportacions amb la finalitat de sumar-les i obtenir un mapa conjunt de les potencialitats ecosistèmiques identificades en l’indret.

El taller del passat 11 de maig es va realitzar al Centre d’informació del Parc Agrari del Baix Llobregat (Masia de Can Comas) amb diferents experts del camp de la biologia, l’enginyeria agrícola i de monts, provinents del Consell Comarcal del Baix Llobregat, del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, del Consorci per la protecció i gestió dels Espais Naturals del delta del Llobregat i del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Durant aquest any i el proper es realitzaran més tallers de cocreació més amb altres entitats i agents del territori com poden ser representants dels ens locals, d’educació, salut, perfils professionals o ciutadania en general. 

Els 40 anys del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona

Durant els mesos d’abril i maig han tingut lloc els actes  de celebració del 40è aniversari del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. S’han portar a terme dos seminaris sobre projectes punters en acció climàtica i una jornada de cloenda en format de taula rodona. Des d’Anthesis Lavola hem participat fent les tasques de secretaria tècnica dels esdeveniments.

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona va néixer el maig de 1980 sent un servei pioner a l’Estat, ja que fou el primer impulsat des d’una administració pública. L’aniversari dels primers quaranta anys del servei ha coincidit amb un dels moments més crítics de la humanitat: per una banda, la crisi de salut ocasionada pel covid-19 i per altra banda; la proximitat de l’horitzó dels objectius del 2030 per poder revertir el destí climàtic del planeta.

En aquest context, l’actual Àrea d’Acció Climàtica ha organitzat un seguit d’actes de celebració. La primera part dels actes ha consistit en un cicle de converses sota el títol ‘Reflexions sobre el futur dels ens locals’ en el qual hi han participat catorze ponents que ocupen els càrrecs d’alcaldes, alcaldesses i d’altres figures de representació pública, i que provenen de la política municipal d’àmbit català, estatal i europeu.

Les converses han permès escoltar i conèixer de primera mà projectes i experiències que porten a terme diferents pobles i ciutats per impulsar una transformació ambiental en els respectius territoris.

El cicle ha consistit en dues jornades que han permès abordar de manera més específica, enriquidora i complementaria aspectes temàtics relacionats amb la justícia climàtica, la biodiversitat, la salut i la natura. La primera jornada va girar a l’entorn d’experiències sobre la reducció de la petjada de carboni per esdevenir ciutats i pobles neutres en emissions i la transició cap a models energètics sostenibles, i la segona va presentar projectes que van de la mà del verd per esdevenir més resilients i saludables, tant pel que fa a la planificació urbana com per la recuperació de la biodiversitat o l’aposta per l’agroecologia. Les experiències que s’han compartit han estat les de Colònia, Grenoble, Cadis, València, Vitòria-Gasteiz, Pamplona, Santander, el Boalo-Cerceda-Mataelpino, Pontevedra, Centelles, Osona, Vilafranca del Penedès, Viladecans i  Castelldefels. 

L’acte de cloenda de les celebracions va portar per títol ‘Veus per inspirar la transformació’, i va consistir en una conversa coral entre sis persones que, per la seva trajectòria professional i personal, han tingut un paper important durant els quaranta primers anys del Servei i, la veu i experiència dels quals, serveix de guia i d’inspiració per afrontar una dècada decisiva per l’actuació.  

Entre les persones convidades hi era el Pere Pous, president d’Anthesis Lavola. Durant la seva intervenció va recordar la llarga trajectòria de col·laboració i projectes compartits entre l’organització i la Diputació de Barcelona, com ho demostra també la participació de l’equip de la solució d’Activació Socioambiental en la gestió de la secretaria tècnica dels actes de celebració.

Per l’equip ha suposat una sort i un aprenentatge acompanyar a l’Àrea d’Acció Climàtica en l’organització dels actes de celebració del 40è aniversari del servei. Hem donat suport en la conceptualització, planificació, coordinació i execució dels diferents actes de celebració, fent un seguiment personalitzat de les persones participants de la mà de l’Àrea i de l’equip tècnic i de comunicació de la Diputació. Alhora hem participat en l’elaboració del programa i els continguts del guió de cada jornada, i hem preparat propostes per dinamitzar les sessions i fomentar la participació de les persones assistents a través del xat amb l’eina Mentimeter. Finalment, en clau de tancament, hem elaborat una relatoria del actes en format escrit i infogràfic, amb el suport de l’equip de disseny d’Anthesis Lavola.