10 anys educant sobre la gestió sostenible dels residus

El Consorci per al tractament de residus sòlids urbans del Maresme renova la confiança posada en Anthesis Lavola des del 2013 per continuar desenvolupant el programa d’educació ambiental. Aquest té la voluntat de sensibilitzar i formar a la ciutadania en la gestió sostenible dels residus municipals i donar a conèixer la tasca duta a terme des del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme (CIVRM).

Arran de la posada en marxa del nou CIVRM l’any 2011, a més d’aconseguir el màxim rendiment en la recuperació de material i la valorització energètica dels residus, l’espai s’ha convertit en un lloc pioner per la sensibilització i l’aprenentatge gràcies a les diferents activitats educatives que s’hi porten a terme. Fruit d’aquesta nova etapa es crea el programa d’educació ambiental Un volt als residus que emmarca les activitats del Consorci. L’equip de programes educatius d’Anthesis Lavola el gestiona des de l’any 2013 i enguany, s’ha renovat la licitació per desenvolupar el projecte durant quatre anys més, en el quals s’ampliarà l’oferta amb la posada en funcionament del Parc Circular Mataró Maresme l’any 2023.

Durant els gairebé 10 anys que Anthesis Lavola és present en el dia a dia del programa, s’han portat a terme diferents tasques i s’ha treballat per fer-lo créixer amb visió de futur.

S’han integrat els valors del Consorci, incorporant les tendències educatives i les novetats en el sector de la gestió dels residus. Així, s’ha desplegat una metodologia de treball i una proposta organitzativa fonamentades en la coordinació entre les diferents parts implicades en el projecte que incorporen mecanismes i procediments eficients, rigorosos i contrastats que garanteixen el bon desenvolupament del programa.

En relació amb l’oferta d’activitats, l’expertesa en educació pel desenvolupament sostenible de l’equip de programes educatius ha permès consolidar una proposta atractiva i adaptada als diferents públics que ajuda a difondre l’aposta del Consorci en la redefinició estratègica cap a un model que promou la millora ambiental i socioeconòmica del Maresme, així com a sensibilitzar la ciutadania i fer-la partícip d’aquest canvi.

Des d’una perspectiva eductiva, a més a més de portar a terme la dinamització de les visites al CIVRM i de coordinar l’equip educatiu, es treballa per garantir la qualitat permanent de l’oferta, fent el replantejament dels tallers i activitats, revisant les existents i creant-ne de noves amb l’objectiu de conscienciar a la població de la problemàtica de la generació massiva de residus i d’introduir el concepte d’economia circular com a model alternatiu i de futur. Mantenir l’oferta en constant revisió i evolució ha facilitat l’adaptació de propostes de visites virtuals adaptades als diferents públics on el joc, el repte i la curiositat siguin els elements motivadors per a conèixer la instal·lació.

El plantejament de treball que es vol portar a terme en els propers any parteix de la base de l’experiència adquirida i el compromís de l’equip de programes educatius d’Anthesis Lavola per seguir fent créixer el programa del Consorci, per això, es desplegarà un pla de difusió pensat de manera integral per potenciar les diferents activitats, incrementar la participació i augmentar el seu ressò i visibilitat del programa.

Ens sumem al Kid’s Cluster

KID’S CLUSTER és un ecosistema organitzacions que treballen en el sector infantil i familiar amb l’objectiu de compartir recursos i generar noves oportunitats per desenvolupar productes i serveis que donin resposta a les necessitats dels infants. Anthesis Lavola ha entrat a formar part del clúster, sumant-se a la vuitantena d’empreses i entitats que el formen.

KID’S CLUSTER agrupa a les empreses i organitzacions catalanes que busquen un espai comú on obtenir recursos per impulsar els seus negocis i serveis orientats al públic infantil fins els 12 anys. Les entitats que el formen son diverses i representen diferents segments de la cadena de valor dels productes o serveis que s’adrecen a infants, això permet que sorgeixin aportacions enriquidores entre les entitats i que es possibilitin projectes compartits. Sota aquesta perspectiva, es potencia la col·laboració i la innovació per desenvolupar propostes de valor pels infants.

Anthesis Lavola se suma a aquest col·lectiu exclusiu d’empreses i entitats a través de l’equip de la solució ‘Persones Sostenibles’, des de la qual es desenvolupen diferents projectes i programes per potenciar l’educació per la sostenibilitat  entre el públic infantil, sobretot, en el context de l’educació formal. A més d’aportar la nostra expertesa i visió en innovació educativa, formar part del clúster representa un recolzament en el nostre posicionament en el mercat i ens aporta visibilitat internacional i nacional.

KID’S CLUSTER forma part del programa Catalonia Clusters de la Generalitat de Catalunya, i està acreditat a nivell europeu amb el Bronze Label de l’European Cluster Management Excellence. Aquests reconeixements garanteixen la qualitat de la gestió del clúster i refermen el nostre objectiu d’excel·lir com a organització.

Converses per inspirar polítiques del present i del futur

El 7 de maig de 2020, la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona va complir el 40è aniversari de la seva creació i, per celebrar-ho, ha programat un cicle de seminaris en línia sobre projectes inspiradors de sostenibilitat al món local que tindran lloc els dies 13 i 20 d’abril.

Sota el títol “Reflexions sobre el futur dels ens locals” s’ha organitzat un cicle de converses per escoltar i conèixer de primera mà projectes i experiències que porten a terme diferents ens locals per impulsar una transformació ambiental en els respectius territoris.

Hi participen representants de la política municipal d’àmbit català, estatal i europeu amb l’objectiu que el seu lideratge sobre projectes inspiradors de sostenibilitat aporti criteris i experiència als responsables polítics d’altres municipis i a l’àmbit local en general.

El cicle de seminaris s’estructura en quatre converses que es desenvoluparan en format en línia durant dues jornades, el 13 i el 20 d’abril. El primer dia girarà a l’entorn d’experiències sobre la reducció de la petjada de carboni per esdevenir ciutats i pobles neutres en emissions i la transició cap a models energètics sostenibles. El segon dia es compartiran projectes que van de la mà del verd per esdevenir més resilients i saludables, tant pel que fa a la planificació urbana com per la recuperació la biodiversitat o l’aposta per agroecologia.

Per reflexionar sobre aquests temes es compta amb la participació d’alcaldes i alcaldesses, i altres representats públics que han liderat algunes de les experiències més reeixides de l’àmbit europeu i espanyol i també referents del territori català. Les ciutats i pobles escenaris d’aquestes experiències són Colònia i Grenoble, Cadis, València, Vitòria-Gasteiz, Pamplona, Santander, el Boalo i Pontevedra, Centelles, Osona, Vilafranca del Penedès, Viladecans i  Castelldefels.

Per assistir a les converses en línia podeu fer la inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

Des de la Solució d’Activació Socioambiental d’Anthesis Lavola tenim l’oportunitat d’acompanyar la Gerència de Serveis de Medi Ambient en l’organització d’aquest cicle de converses i us animem a assistir-hi per conèixer de primera mà projectes inspiradors i possibilistes que aposten per un model sostenible i resilient per a les persones i els territoris on vivim.