Revolució i solidaritat ‘maker’

Sovint les situacions de crisi treuen el millor de cadascú i, enfront l’emergència sanitària causada pel virus Covid-19, la comunitat ‘maker’ i els ateneus de fabricació s’han organitzat per revolucionar la producció industrial de material pel personal sanitari i altres col·lectius. A Anthesis Lavola estem orgullosos de posar-hi el nostre granet de sorra.

Des de la setmana passada els ateneus de fabricació de Barcelona han començat a funcionar com un servei essencial per ajudar a la confecció de suport per a viseres. L’acció va sorgir arran de la iniciativa de professionals de la salut, la ciència, el disseny i l’enginyeria de la comunitat ‘maker’ de fabricar amb les impressores en 3D equips de protecció individual i material sanitari per prevenir el contagi de la Covid-19 i contrarestar la manca d’abastament d’aquests recursos.

Sumant-se a la causa, la Xarxa d’Ateneus de Fabricació (XAF) de Barcelona ha posat a disposició de la comunitat ‘maker’ els equipaments, la maquinària i el personal municipal dels ateneus de fabricació per produir i distribuir dispositius indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus. La XAF està formada per cinc equipaments: Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, les Corts, Gràcia i el Parc Tecnològic. En aquest darrer equipament, Anthesis Lavola hi aporta un equip educatiu especialitzat  que treballa en la conceptualització, desenvolupament i implementació dels programes que s’hi impulsen.

Barcelona Activa, gestora del Parc Tecnològic, ha permès mantenir el servei que Anthesis Lavola porta a terme a l’ateneu del Parc Tecnològic i, ens complau sumar el nostre gra de sorra en aquesta causa solidària que ha posat el potencial de les noves tecnologies, la fabricació digital en 3D i l’esperit emprenedor al servei de l’emergència sanitària causada pel Covid-19.

Per ara s’han començat a fabricar pantalles protectores (es fa tant la visera com el muntatge de la pantalla), però s’està pendent de noves necessitats que vagin sorgint per valorar com es poden cobrir amb els recursos que la fabricació digital proporciona (tall làser, 3D, electrònica, etc.).

L’ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa actua com una seu logística i d’operacions per la distribució del material sanitari que es produeix als diferents ateneus de la XAF i, a més, rebrà peces i donacions de materials de particulars i empreses. En els propers dies s’organitzarà l’enviament del material fabricat als llocs que es requereixin. Actualment, el punt més actiu és l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, implicada des d’un inici amb la iniciativa, i des d’on es procedeix a realitzar el muntatge de les peces, la desinfecció i la distribució cap a hospitals, així com la rebuda de donacions d’impressions d’empreses i particulars.

A més de la XAF i de La Llotja, s’han adherit dos espais addicionals habilitats per a la producción; el Punt Multimèdia – Fab Casa del Mig i el Servei de Prototipatge de Barcelona Activa. En total, s’han posat en marxa 23 impressores en 3D, i hi ha un equip de 20 persones que les gestionen, tant presencialment com telemàticament, i fan funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Més informació aquí.

Consum responsable, model sostenible

La commemoració del Dia Mundial de les persones consumidores i del consum responsable se celebra el 15 de març des de l’any 1983 com a reivindicació dels drets de la ciutadania. Tanmateix, la realitat ambiental del planeta ens hauria de fer posar èmfasi en els nostres deures com a persones consumidores i no només en els nostres drets a l’hora de consumir.

Les persones cal que reivindiquem els nostres drets com a consumidores però també hem de prendre consciència dels deures que tenim, també en matèria de consum, per contribuir a un model econòmic, social i productiu més sostenible. I és que el consum responsable és una peça essencial per a garantir un model de desenvolupament sostenible; en aquest sentit, dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promou l’Organització de Nacional Unides en el marc de l’Agenda 2030, l’objectiu 12 se centra en la producció i el consum responsable per assolir un model de creixement on es té en compte l’impacte econòmic, social i ambiental. Per caminar cap a aquest model de consum, és imprescindible sensibilitzar la ciutadania, educant i facilitant la informació adequada per coresponsabilitzar-la a l’hora de consumir. Una manera de fer-ho és impulsant programes d’educació per la sostenibilitat a través dels quals es donin a conèixer els valors del consum responsable i es promoguin nous hàbits entre les persones per evitar, entre d’altres, problemàtiques com el malbaratament alimentari.

En aquest context, cada vegada són més les administracions implicades en la causa; la Generalitat de Catalunya ha aprovat el 4 de març de 2020 la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. I també des d’organitzacions i empreses es promouen accions, iniciatives i recursos de consum entesos des del compromís social i ambiental, amb l’objectiu de transformar el model econòmic i de societat. D’aquesta manera, es facilita al conjunt de la ciutadania l’opció d’un producte o servei on es tenen en compte els criteris de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. Acompanyar aquestes iniciatives amb programes educatius que facilitin el compromís de la ciutadania amb nous productes i serveis basats en models de consum sostenible és fonamental per normalitzar-ne el seu ús.

L’equip de programes per l’educació per la sostenibilitat d’Anthesis Lavola gestiona projectes que giren a l’entorn el consum responsable:

El taller escolar ‘Som gent de profit’ s’ofereix als centres d’ensenyament de Catalunya dins de la campanya “Som Gent de Profit” de l’Agència de Residus de Catalunya contra el malbaratament alimentari, amb l’objectiu de crear consciència per fer un bon aprofitament dels aliments i promoure els hàbits de consum responsable entre l’alumnat d’educació primària i secundària. El programa pedagògicEl comerç i les escoles’ de l’Ajuntament de Barcelona ofereix als centres educatius l’oportunitat de conèixer i repensar el comerç de proximitat de Barcelona, afavorint el coneixement de l’entorn cultural, social i històric de la ciutat alhora que es tracten els valors relacionats amb el compromís social, apostant per l’economia local. També des del programa eductiu ‘Compartim un futur’ de l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’ofereixen activitats sobre la temàtica per a centres de formació reglada i no reglada, i per a la ciutadania. En elles es genera un aprenentatge entorn els valors de consum actiu, crític i responsable i en favor de la sostenibilitat social i ambiental. Anteriorment a aquestes propostes, Anthesis Lavola va dissenyar i conceptualitzar de l’interactiu ‘La compra en joc’ pel Govern d’Andorra. Es tracta d’un joc interactiu en el qual l’alumnat ha de realitzar una compra virtual de productes de diferent tipologia. Durant la compra s’analitzarà el cicle de vida dels productes triats per tal de fomentar la reflexió sobre el seu cost econòmic i ambiental, alhora que s’aporten criteris per fer una compra més responsable i sostenible.

Anthesis Lavola també disposa del taller propi ‘El consumidor responsable’, una activitat de sensibilització per aprendre i valorar els productes tenint en compte criteris ambientals i socials, reflexionant també sobre la problemàtica dels residus i els criteris de comerç just. Aquest taller s’ha portat a terme en diferents ocasions, recentment s’ha realitzat als Mercats del barri de Gràcia de Barcelona.

Des d’Anthesis Lavola es tenen en compte criteris de sostenibilitat a l’hora de dissenyar i produir els materials i recursos educatius que ideem.

Es procura la utilització de materials naturals, ecològics, certificats i/o de proximitat, sempre que sigui possible. Se seleccionen materials fàcilment reciclables i/o reutilitzables en usos posteriors per reduir els residus. També s’eviten els usos innecessaris de recursos, tant a nivell material com de volum i versatilitat i es conceptualitza l’espai pensant en la seva facilitat de transport, muntatge, desmuntatge i posterior emmagatzematge; el que permet una reducció de la seva petjada de carboni. En són exemples el disseny de l’activitat tinkering pel centre Bee Happy. Casa de les abelles, les exposicions sobre canvi climàtic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els materials de l’activitat itinerant del programa educatiu Fungastic o els materials del taller propi Lluc el Samaruc, entre d’altres.

Relats inclusius

En els darrers anys la commemoració del Dia Internacional de la Dona ha agafat un pes social i polític rellevant, posant la problemàtica de la discriminació del gènere femení en primera línia de l’actualitat. Això ha fet que els agents culturals i educatius de la societat facin autocrítica i revisin com contribueixen a revertir la situació des de les seves institucions.

El 2016 CosmoCaixa de Barcelona va incorporar la representació de la científica Marie Curie al vestíbul d’entrada del museu, sumant-la així a les figures de Charles Darwin i Albert Einstein per donar la benvinguda al públic. És un exemple de la visualització de les dones i de com incorporar un relat inclusiu i en perspectiva de gènere en els museus i ens mostra com, progressivament, s’ha fet necessari canviar el discurs normalitzat de museus i centres. Aquests, en tant que agents educadors, formen part de la construcció cultural i social, i tenen el deure d’incloure missatges que rebatin, amplifiquin, contradiguin o qüestionin el llenguatge i la normalitat dominant que, per defecte, afavoreix la presència i visualització de l’home en l’esfera pública. Un deure que es recull en els Objectius de Desenvolupament Sostenible; concretament el número 5 aposta per la igualtat de gènere i l’apoderament de dones i nenes en les diferents esferes de la societat.

Des d’Anthesis Lavola col·laborem amb diferents agents a portar a terme els seus projectes educatius i, per tant, som una part activa a l’hora de contribuir a la inclusió i visualització de la dona en els discursos dels projectes en què participem. En aquest context, el passat 22 de gener en representació dels programes educatius Com funciona Barcelona? i El comerç i les escoles els quals gestionem, vam participar en la jornada ‘La Normalitat discrimina?’ organitzada pel Consell d’Innovació Pedagògica.

En alguns dels projectes en els quals Anthesis Lavola col·labora ja es treballa en aquesta perspectiva: el programa ‘Som investigadores’ del computador Mare Nostrum del Barcelona Super Computing Centre – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) es posa èmfasi en els referents femenins per tal de motivar les vocacions STEM (acrònim en anglès de les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre nenes i joves. A l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú s’ha treballat en el disseny d’una activitat que visualitza el paper de les dones en el mar fent protagonistes a les primeres pescadores de la localitat.

A Anthesis Lavola tenim la sensibilitat, els coneixements i la visió integradora per impulsar projectes i crear activitats educatives que visualitzin i posin en valor el paper de la dona, contribuint a l’equitat, la no discriminació i la divulgació de referents femenines per a futures generacions.

Un projecte de referència per a museus i centres de ciència i tecnologia és l’HYPATIA, dut a terme entre els anys 2015 i 2018 amb finançament de la Comissió Europea. Es tracta d’un projecte per comunicar i divulgar la ciència incloent la perspectiva de gènere en les disciplines STEM per potenciar l’interès entre les nenes i noies d’entre 13 i 18 anys. La hipòtesi d’HYPATIA és que com més diverses són les activitats, també ho són en clau de gènere i d’atenció a totes les diversitats, defugint els rols estereotipats i estereotipant. En el projecte hi han format part catorze centres europeus de ciència i tecnologia de diferents països i han elaborat recursos i toolkits per afavorir la inclusió i les vocacions STEM que s’han difós en esdeveniments internacionals com l’ECSITE. En el cas d’Espanya hi ha participat el CosmoCaixa de l’Obra Social “la Caixa”, centre on Anthesis Lavola treballa coordinant l’equip educatiu.

Més enllà de projectes com aquest, cal incloure la perspectiva de gènere en el si dels programes, museus, exposicions i centres com a part del coneixement a comunicar. Des d’Anthesis Lavola apliquem als projectes que gestionem o que dissenyem una mirada integradora fent servir un llenguatge inclusiu i no discriminatori, donant a conèixer dones com a referents na l’hora de comunicar o explicar coneixements científics i tecnològics, fent servir personatges femenins quan es dissenyen dinàmiques de grup o activitats pedagògiques i, especialment, posant l’èmfasi en què les nenes i noies puguin ser protagonistes de l’aprenentatge de coneixements sobre les disciplines STEM quan dinamitzem activitats educatives a museus i centres.

Com a professionals de l’educació celebrem i participem en el camí que s’està recorrent per la inclusió de gènere. A través de les solucions que aporta Anthesis Lavola es fa valer el potencial transformador de l’educació per la sostenibilitat per afavorir a un món millor en termes d’inclusió, equitat i cultura sostenible.

Campanya sobre residus i canvi climàtic

Barcelona ha començat el dilluns 17 de febrer la nova campanya de sensibilització i conscienciació ciutadana sobre la recollida i el reciclatge de residus, que aquest any es focalitza en el context d’Emergència Climàtica, que l’Ajuntament va declarar el 15 de gener del 2020.

Per quart any consecutiu l’Ajuntament ha confiat en Anthesis Lavola per portar a terme aquesta campanya sobre l’Emergència Climàtica i la salut de les persones en relació amb la neteja i la correcta gestió dels residus. Fins al 31 de desembre de 2020 un equip de persones informadores ambientals recorreran els 73 barris de la ciutat amb l’objectiu de sensibilitzar sobre l’impacte ambiental dels residus i les seves implicacions econòmiques i en la salut, com també els seus efectes en el canvi climàtic; i és que la generació i el tractament dels residus municipals emet aproximadament un 10 % de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.

Per això la campanya busca promoure un canvi d’hàbits per avançar cap al Residu Zero i corresponsabilitzar a la ciutadania per tal que s’impliqui tant en la reducció dels residus com en la correcta separació dels residus domèstics i els recicli. Tot plegat en el marc dels reptes que suposa la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, dels quals també s’informarà la ciutadania.

L’equip de campanyes de Anthesis Lavola conjuntament amb l’Ajuntament han proposat un seguit d’accions de proximitat per reforçar els missatges clau de la campanya i per assolir els objectius de sensibilització i corresponsabilitat plantejats. Les accions abordaran diverses temàtiques com els diferents sistemes de recollida de la ciutat, la recollida selectiva, l’orgànica i els punts verds, entre d’altres.

També es portaran a terme dinamitzacions que comptaran amb la participació de la ciutadania per sensibilitzar-los sobre la importància d’avançar cap al Residu Zero, a més de xerrades i tallers en els diversos districtes de la ciutat. Les accions han estat conceptualitzades i dissenyades adequant-se a les diferents problemàtiques detectades en cada barri.

Com en les campanyes anteriors, l’equip de Anthesis Lavola aporta el seguiment i avaluació permanent de les accions que es realitzen i de les dades que es recullen a través de l’aplicatiu propi LV Sinappsis. Igualment, per tal de preparar l’excussió de la campanya, s’ha realitzat una formació especialitzada a l’equip de persones informadores, potenciant la importància de l’empatia i la comunicació propera com aspectes fonamentals per tal que la campanya de sensibilització pugui desenvolupar-se amb èxit.

Activitats innovadores sobre el canvi climàtic

L’educació per la sostenibilitat esdevé fonamental per consolidar polítiques municipals que s’impulsin per combatre el canvi climàtic. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ofereix nous recursos educatius alineats a l’estratègia ambiental metropolitana per capacitar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la temàtica.

Conscients que el clima està canviant i ho continuarà fent al llarg del segle XXI, l’AMB va fer públic el febrer de 2018 el ‘Pla clima i energia 2030’, un full de ruta amb diferents accions per tal d’avançar cap a la neutralitat de carboni del territori metropolità i d’integrar els objectius de sobirania energètica, d’impuls de les energies renovables, d’eficiència i estalvi energètics, de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i d’adaptació al canvi climàtic.

En el marc del Pla, des del Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat (PMES) “Compartim un futur” que comprèn l’oferta educativa en matèria ambiental i sostenibilitat de l’AMB, s’han ideat noves activitats i recursos educatius per tal de capacitar i sensibilitzar a tota la societat sobre la realitat ambiental del nostre entorn proper i del planeta en general. Es tracta de tres recursos educatius innovadors que remarquen la importància de l’educació per la sostenibilitat com una eina fonamental que reforça i dota de sentit les estratègies municipals en matèria ambiental per mitjà de la capacitació i educció de la ciutadania.

Anthesis Lavola, que s’encarrega de la gestió del programa, ha col·laborat amb l’AMB en la conceptualització, el disseny, la producció de tres recursos educatius adreçat a diferents públics.

Interactiu per difondre el Pla clima i energia 2030

L’exposició “1, 2, 3… passem a l’acció!” consisteix en una taula tàctil per donar a conèixer els impactes de la crisi climàtica al territori metropolità i oferir eines, idees i pràctiques per fer-hi front. L’interactiu consta de quatre pantalles dinàmiques i un joc per conèixer com afecta el canvi climàtic al territori metropolità, com podem actuar nosaltres i com actua l’AMB. Anthesis Lavola ha conceptualitzat els jocs i ha fet la programació de l’interactiu. El recurs s’adreça a tots els públics, i està pensat perquè s’exposi de manera itinerant a biblioteques, centres cívics o casals, entre altres equipaments, dels diferents municipis metropolitans.

Escape box sobre canvi climàtic

“La clau del canvi” és d’una activitat basada en la metodologia d’escape room que dóna a conèixer com el canvi climàtic pot afectar la salut o el territori, com podem mitigar-lo o adaptar-nos-hi, alhora que convida a reflexionar sobre com fer-hi front. Els participants han de superar proves i enigmes que aporten, no només les solucions per resoldre el joc, sinó també un aprenentatge sobre la temàtica. Anthesis Lavola ha conceptualitzat el relat del joc i les diferents dinàmiques que el formen, aportant contingut rigorós sobre la temàtica, i ha produït i dissenyat els materials físics. L’activitat forma part de l’oferta del programa ‘Compatim un futur’ si s’adreça a ciutadania i formació regalada, amb una persona educadora ambiental de l’equip d’educadors de Anthesis Lavola.

Exposició sobre el canvi climàtic

“Actuem contra el canvi climàtic” és una exposició innovadora que s’ofereix al públic escolar des d’educació infantil fins a universitaris en préstec als centres educatius. Consisteix en un panell dissenyat amb dos nivells de lectura sobreposats i diferenciats amb dos colors, de manera que quan es mira a través d’un filtre d’ulleres es neutralitza un dels colors, i es mostren dos continguts diferents. Per  una banda els efectes i conseqüències que té el canvi climàtic sobre el territori i quins en són els causants i, per l’altra banda, les bones pràctiques que podem realitzar per tal de mitigar-ne els efectes. Aquesta activitat s’emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i fa partícips als infants i joves en la contribució per reduir la contaminació atmosfèrica al territori metropolità. Anthesis Lavola ha elaborat els continguts i ha dut a terme el disseny i producció de l’exposició.