L’Ajuntament de Granollers ha confiat en Lavola per impulsar una campanya porta a porta comercial per donar a conèixer el nou sistema de recollida de residus de paper i cartró i sensibilitzar a les persones comerciants. L’acció ha començat durant el període nadalenc i tindrà dues fases d’implementació.
A causa de l’augment de residus de paper i cartró que es dipositen als carrers de Granollers o que s’acumulen als voltants de contenidors, l’Ajuntament de la ciutat incrementarà la recollida Porta a Porta comercial d’aquesta fracció de residus. Per garantir la bona rebuda de la mesura i la correcta implementació que n’hauran de fer les persones comerciants de la zona d’illa de vianants de la ciutat, es realitzarà una campanya de sensibilització i d’informació.
La campanya, ideada i executada per Lavola, es desenvolupa en dues fases; la primera d’elles va començar aprofitant l’època de Nadal i la segona té previst iniciar-se pròximament. Per tal de dur a terme la campanya s’ha format a un equip de dues informades ambientals que, conjuntament amb dos agents cívics que treballen per l’Ajuntament de Granollers, han visitat tots els comerços que estan ubicant a la zona on s’aplica la nova mesura.
Les visites personalitzades han servit per sensibilitzar a les persones comerciants sobre la situació actual i corresponsabilitzar-les i implicar-les en la solució proposada per part de l’Ajuntament. Amb el suport d’un tríptic informatiu dissenyat i produït per part de Lavola, s’ha informat del nou sistema de recollida. En paral·lel s’han recollit dades per tal de determinar quin volum de residus generen els diferents comerços, categoritzar-los i poder fer un seguiment dels hàbits de reciclatge i els punts crítics.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2020/01/PortaPorta_Granollers_2-scaled.jpg17072560Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-12-30 12:07:002020-01-09 13:14:28Porta a porta comercial a Granollers
Les festes de Nadal són un dels períodes de l’any on es generen més residus de vidre; per sensibilitzar i fomentar el reciclatge d’aquest material, Ecovidrio impulsa una campanya d’impacte en diferents ciutats d’Espanya. Lavola ha col·laborat amb Ecovidrio participant en aquesta campanya a l’Hospitalet de Llobregat.
L’acció ha tingut lloc en un espai cèntric de la ciutat on, durant un cap de setmana, s’ha instal·lat un avet creat a partir de miniglús en els quals es podia llegir que el reciclatge de vidre contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La instal·lació ha servit per captar l’atenció de les persones vianants i per facilitar que s’apropessin a l’espai on dues informadores ambientals dinamitzaven l’activitat. Amb el suport d’una tablet les persones que volien participar realitzaven un joc interactiu que tenia com a premi un dels miniglús de l’arbre nadalenc.
Aquest tipus de campanyes són molt efectives pel reclam visual i atractiu que s’instal·la a l’espai públic i serveixen per aconseguir un alt impacte recordant a la ciutadania missatges sobre bons hàbits de reciclatge. L’equip de campanyes ha col·laborat en el disseny i producció de l’espai expositiu i amb el servei d’informació ambiental.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2020/01/Campanya_Ecovidrio_nadal.jpg14631861Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-12-23 11:22:002020-02-20 13:01:28Promovent el reciclatge de vidre per festes
Durant tres anys l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme una campanya per la millora de la neteja dels espais públics de la ciutat, dirigida a la ciutadania i als comerços. Lavola ha treballat en aquest projecte sense precedents des del seu inici i ha vist recollits els fruits de les accions de sensibilització realitzades.
L’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa l’any 2017 la campanya de sensibilització per a la millora de la neteja dels carrers i places de la ciutat. Un projecte d’una gran envergadura pel qual Lavola, present des de l’inici, ha pogut aportar-hi millores any rere any, focalitzant i perfeccionat les accions que s’han dut a terme per potenciar l’impacte global de la campanya i consolidant l’equip de persones informadores ambientals que hi ha participat.
El balanç de la campanya després de tres anys d’actuació
és molt positiu, només durant el 2019 s’han sensibilitzat a més de 255.000
persones i més de 33.000 comerciants. Les accions realitzades han servit per
posar en relleu dades significatives que demostren la consolidació d’hàbits
neteja de l’espai públic entre la població barcelonina:
El 77% de la ciutadania enquestada declara ser
coneixedora dels Punts Verds de barri, amb un augment de 8% respecte al 2017.
La separació de la fracció orgànica està ben
acceptada a la ciutat, el 60% del veïnat enquestat declara que ho fa
correctament.
La sensibilització sobre la recollida
d’excrements dels animals està avesada, així ho declara el 98% dels propietaris
de gossos enquestats, i la neteja d’orins i ha augmentat en un 22% respecte a
l’any 2017, mostrant una gran millora en aquest aspecte.
El servei de recollida de mobles i trastos
vells ha millorat un 16% respecte a l’any 2017, sent actualment el 64% de la
població enquestada la que afirma fer un bon ús d’aquest servei.
Durant el 2017 d’entre les accions realitzades destaca el seguiment dels punts crítics de neteja de la ciutat i també el recull de les incidències dels comerços. Igualment és rellevant el disseny i la producció de recursos didàctics per tal complementar les accions de sensibilització i motivar la interacció amb la ciutadania.
A la campanya del 2018 es van incorporar nous missatges relacionats amb el residu zero i es van aprofitar els resultats obtinguts l’any anterior per fer una proposta de seguiment dels punts crítics. També es va ampliar l’horari d’actuació incloent-hi la franja nocturna durant els mesos d’estiu i els dissabtes per tal de tenir incidència durant actes de participació ciutadana com fires comercials, festes majors de barri o esdeveniments puntals de la ciutat. Com a complement, es va desplegar una estratègia de comunicació a xarxes socials i també es va donar major visibilitat a les accions amb l’ús de cinc bicicletes elèctriques amb un remolc informatiu. Així mateix es van iniciar accions de sensibilització en col·laboració amb xarxes d’entitats i associacions, per exemple de persones nouvingudes.
Finalment, en l’última etapa de la campanya el 2019 s’ha incorporat la temàtica de la gestió dels plàstics en suport a la campanya municipal #plàsticzero i s’han consolidat les línies d’actuació anteriors per informar sobre el residu zero i la matèria orgànica, sensibilitzar als propietaris de gossos per la recollida d’excrements i la neteja d’orins, millorar el coneixement sobre els diferents sistemes de recollida i la recollida i de mobles i trastos vells. I, seguint amb les accions precedents, s’ha desplegat una relació col·laborativa amb entitats, associacions i centres cívics per portar a terme tallers de sensibilització.
Amb la col·laboració en aquesta campanya de llarga durada Lavolaha acumulat una expertesa contrastada en estratègies per empatitzar i sensibilitzar a la ciutadania, en el tractament de dades i l’avaluació de l’impacte de les accions, i en la gestió i coordinació d’equips de persones informadores ambientals.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2020/01/Campany_recurs_7diferencies.jpg564845Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-12-20 13:12:002020-01-09 13:30:51Tres anys millorant els hàbits de neteja a Barcelona
El diumenge 17 de novembre se celebren els primers cinc anys d’obertura d’aquest emblemàtic espai del districte de Nou Barris, situat a les faldes de Collserola. El Castell és un consolidat equipament municipal d’educació ambiental i un punt de trobada cultural per a la ciutadania. Per a la festa s’han programat activitats que combinen la seva rellevància com a espai ambiental i sociocultural de Barcelona.
La celebració compta amb la col·laboraciód’entitats del districte i ofereix activitats que ja són una tradició per aquesta festa anual, com ara; una caminada popular, una xocolatada, tallers familiars, un sorteig de premis i la celebració d’un concert de blues a càrrec de l’associació Capibola Blues. També es realitzarà una recollida d’anècdotes sobre el Castell dels veïns i veïnes del barri i els Gegants de Torre Baró vindran a ballar per festejar l’aniversari.
Com a novetat, l’acte se celebrarà en els dos equipaments ambiental referents del Districte de Nou Barris. S’iniciarà la caminada popular al Mirador de Torre Baró (10 h) i s’acabarà a la Casa de l’aigua de la Trinitat Nova (a partir de les 11:30 h), un edifici modernista on es gaudiran de la resta dels esdeveniments de la jornada.
A més a més, durant la celebració s’explicarà als usuaris que des de l’11 de novembre el Castell roman tancat a causa de les tasques de reforma de la façana de l’edifici, esperant reobrir a la primavera. Tot i això, el servei educatiu de l’equipament es manté actiu i està ubicat al Casal de Barri de la Trinitat Nova. Així doncs, segueixen funcionant els programes educatius impulsats des del Castell, incorporant com a novetat un projecte de Servei Comunitari amb metodologia d’aprenentatge servei (ApS) anomenat “El Parc natural i el castell com a espais de trobada” per a l’alumnat de secundària. A través d’aquest, els joves podran conèixer el territori en profunditat alhora que realitzen un servei per a la comunitat.
Des de Lavola, l’equip que gestiona l’equipament ha portat a terme l’organització, la dinamització i la difusió de la festa del cinquè aniversari. Més enllà de la jornada, la ciutadania pot participar en les activitats del programa trimestral, el programa per a entitats i, finalment, el programa per a centres educatius. Per tal de participar-hi, només cal fer inscripció prèvia a través del correu electrònic del centre (castell_torrebaro@bcn.cat).
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2018/01/ok_TorreBaro-3.jpg487845Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-11-14 14:52:062019-11-14 14:52:09Celebrem el cinquè aniversari del Castell de Torre Baró
Aquesta
tardor Lavola ha impulsat una formació ben singular per a les persones que formen
part dels nostres equips educatius. Ens hem reunit amb professionals de quatre
entitats representants de quatre tipus de discapacitat diferents, amb
l’objectiu de compartir la realitat de les persones a les quals representen i
buscar les millors tècniques per atendre’ls.
La inquietud d’organitzar aquesta jornada formativa va sorgir arran de les motivacions de l’equip d’educadores i educadors de Lavola que treballen a CosmoCaixa, i es va fer extensiva als responsables i coordinadors d’altres equipaments i programes educatius que gestiona Lavola. En la nostra pràctica
diària realitzant activitats i visites guiades, fàcilment es dona la situació
d’atendre a persones o col·lectius que presenten alguna necessitat específica a
causa de la seva discapacitat o diversitat funcional. Davant d’això, als equips
d’educadors i educadores se’ls poden generar dubtes i incerteses sobre com
actuar per ser el màxim de respectuosos i inclusius possibles amb la realitat
de l’altre. I com a professionals de l’educació hem de disposar d’eines i
recursos per poder realitzar qualsevol tipus d’activitat i d’adaptar-la a les
necessitats dels diferents participants.
Per programar i dinamitzar la jornada es va comptar amb l’assessorament i la col·laboració de Gemma Gálvez, responsable del Servei de Promoció i Suport de l’Institut Municipal de persones amb discapacitats (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona, un organisme que treballa per garantir els drets socials de les persones amb diversitat funcional. Conjuntament amb l’IMPD es va plantejar una sessió per conèixer de primera mà diferents tipus de discapacitats (intel·lectual, relacional/social, auditiva i visual) i a partir d’aquí, reflexionar sobre com millorar l’acollida i l’atenció a les persones usuàries de museus i activitats. Dividits en grups reduïts i organitzats per torns consecutius, es va conversar amb les quatre persones representants de les diferents discapacitats. Durant aquesta estona s’intercanviaven impressions, dubtes, incerteses i actituds que es van posar en comú en la cloenda. Sobre la dinàmica, el Roger Cardellach, coordinador de projectes de Lavola creu que “el fet de treballar de manera separada les diferents discapacitats va permetre evitar les generalitzacions i entendre que les necessitats són diferents”.
El conjunt d’experiències, informacions i recursos per millorar l’atenció a la diversitat es faran extensius a tots els equips d’educadors i educadores en el marc dels plans de formació que Lavola desenvolupa en els projectes que gestiona.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2019/11/Inclusio_diversitat.jpg633950Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-11-07 13:19:152020-02-20 13:34:27La inclusió de la diversitat: ens queda feina per fer
Actualment
es viu un procés de transformació educativa que busca el desenvolupament
competencial de l’alumnat i el situa en el centre de l’aprenentatge. Això fa
que els programes educatius revisin la seva oferta per alinear-la a les noves
necessitats i reptes. En aquest escenari, les oficines tècniques que gestionen
els programes prenen un paper fonamental per assegurar-ne el desplegament i
oferir un acompanyament pedagògic de qualitat als participants.
Un dels models pels quals aposten cada vegada més entitats i institucions és el d’oferir propostes educatives a desenvolupar de manera autònoma per part dels docents, a través de programes educatius en format digital o kits de recursos didàctics. Aquests programes faciliten una àmplia varietat de materials de suport tant per al docent com per a l’alumnat, d’aquesta manera els mateixos docents poden adaptar-los al seu context i necessitats particulars. Aquests
programes tenen diversos avantatges:
Aporten propostes educatives flexibles i de qualitat.
Fomenten l’ús de noves metodologies a l’aula (com el treball per projectes, l’aprenentatge per servei…).
Enriqueixen la programació curricular amb temàtiques actuals que fomenten les competències per la vida de l’alumnat (com el fenomen del big data, la identitat digital, el consum responsable, l’emprenedoria…).
Apoderen al docent com a element transformador de la pràctica educativa dels centres.
Permeten universalitzar l’accés a aquests programes a una gran diversitat de centres i territoris, sense dependre de recursos físics ni de la presència d’educadors externs i optimitzant al màxim els recursos.
Lavola té experiència en la creació d’aquest tipus de programes educatius, ja sigui realitzant el disseny d’activitats en format kit, com el projecte Saneápolis, o a través de l’elaboració de guies didàctiques en format digital, com les que s’han desenvolupat pel projecte ‘Vidreamers’ d’Ecovidrio. Aquest tipus de programes educatius requereix comptar amb una oficina tècnicaque garanteixi la seva implementació, ofereixi orientació pedagògica als docents en l’aplicació de la proposta educativa i reforci el model de gestió de manera eficaç i resolutiva.
A través de la llarga experiència de Lavola en la gestió de programes educatius constatem que una bona oficina tècnica es fonamenta sobretot en aconseguir maximitzar l’impacte d’un programa, tant qualitatiu com quantitatiu:
Impacte en el nombre d’usuaris. A través d’estratègies de difusió i comunicació, i de la fidelització dels usuaris, l’oficina tècnica vetlla per aconseguir que el programa arribi al màxim nombre de participants, tant l’alumnat com els docents. A més, l’oficina tècnica s’encarrega de fer-ne un seguiment, de monitorar i mesurar de manera rigorosa el perfil i volum d’usuaris del programa.
Impacte del programa educatiu en el desenvolupament competencial de l’alumnat. Les oficines tècniques tenen un paper cabdal, donat que són les responsables d’acompanyar al docent en el desplegament del programa, vetllar per la seva aplicació, potenciar el seu aprofitament… En aquest sentit, l’oficina tècnica actua de Coach educatiu, oferint un suport constant durant les diferents fases de participació en el programa.
Des de consultoria educativa oferim solucions integrals en la creació i gestió 360º de programes educatius, enfocades a potenciar el seu impacte i procurant que cada ésser humà adquireixi els coneixements, actituds i valors necessaris per a forjar un futur sostenible a tots els nivells.
La figura del Coach educatiu permet ajudar als docents a conèixer millor el programa, adaptar-lo a les seves necessitats i donar suport en el desenvolupament d’activitats o eines concretes. L’acompanyament pedagògic permet a la vegada conèixer la implementació dels programes a l’aula, i tenir un feedback constructiu que ajuda a millorar el programa i a construir una relació de confiança i intercanvi amb el docent. A més aquest acompanyament ha de ser flexible i modulable a les necessitats dels docents. D’aquesta manera, l’acompanyament es pot limitar a ser-hi present per resoldre qualsevol dubte, en establir comunicacions de valor i interès que mantinguin viva l’aplicació del programa, o en realitzar un acompanyament molt més personalitzat a les necessitats individuals de cada docent o cada aula. L’escolta activa de les necessitats dels docents permetrà que l’oficina tècnica pugui ser proactiva en la creació de recursos i generació de solucions que facilitin l’aplicació dels programes i fomentin una construcció col·lectiva de comunitat. Aquest coaching també ha de promoure el treball en xarxa entre docents (peer to peer), o entre diferents centres educatius, per facilitar l’intercanvi d’experiències entre participants generant evidències concretes que transformin les pràctiques educatives i augmentin l’impacte dels programes. En resum, l’oficina tècnica ha d’apoderar al docent perquè aquest apliqui la millor versió del programa i aconsegueixi millorar el desenvolupament competencial de l’alumnat.
En la qüestió operativa, els equips que treballen en la gestió diària de l’oficina tècnica són coneixedors de primera mà de l’oferta educativa i són uns prescriptors fiables per als docents. Alhora són també les persones que millor palpen la realitat diària del programa, mantenen contacte constant amb els públics finals i els usuaris, informen de l’acollida o interès que suscita, detecten els punts forts i els aspectes a millorar, i gestionen eficientment el dia a dia del programa.
Lavola desenvolupa aquest servei d’oficina tècnica en diversos programes educatius a diferents nivells, des de la gestió de les reserves, passant per la difusió o l’acompanyament pedagògic als docents. Un bon exemple de gestió integral d’aquest servei el trobem en l’oficina tècnica dels programes educatius d’EduCaixa, que engloben 7 programes educatius diferents enfocats al desenvolupament competencial de l’alumnat.
El programa ‘Som investigadores’
és la proposta educativa del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de
Supercomputació (BSC-CNS) per conèixer el Superordinador MareNostrum i fomentar
les vocacions científiques, especialment entre les nenes. Des d’aquest curs
Lavola gestiona i dinamitza les activitats del programa en aquest espai punter.
La Capella Torre Girona pertany actualment al recinte del Rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i alberga des del 2005 el Superordinador MareNostrum, un dels superordinadors més potents d’Europa. L’encaix entre la capella i el superordinador és harmònic, amb una proporcionalitat en perfecte equilibri entre les diferents parts que el converteixen en un indret únic. Que el destí del MareNostrum sigui al bell mig d’una capella avui dia dessacralitzada però alhora carregada de significat i de transcendència, sembla poc casual. L’antiga litúrgia de l’edifici ha donat pas la supercomputació per obtenir dades que transcendeixen les parets i ajuden a desenvolupar investigacions de diferents disciplines a escala internacional.
El BSC-CNS, el centre nacional de supercomputació a Espanya i gestor del MareNostrum, va impulsar el programa “Som investigadores” amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona per tal d’augmentar l’interès per les matèries STEM i despertar vocacions científiques entre les nenes. Les activitats es dirigeixen a l’alumnat de cicle mitjà i superior d’educació primària, etapa en la qual es considera que comencen a formar-se majoritàriament les vocacions. El programa vol apropar la computació i la tecnologia a aquesta franja d’edat i donar una visió més equitativa en quant a qüestions de gènere, oferint referents femenins en el camp científic i tecnològic per tal de minimitzar la bretxa existent en les vocacions científiques.
El naixement de Lavola està indissolublement vinculat amb l’educació científica i la capacitació de les persones en favor de la millora del medi.
Des d’aquest curs 2019-20 l’equip de gestió de museus i centres de ciència s’encarrega del servei de promoció, organització i realització de visites del programa ‘Som investigadores’, realitzant la captació de públic escolar i la gestió de les inscripcions, i coordinant l’equip educatiu format exclusivament per noies científiques, en coherència amb la filosofia del projecte. Durant l’activitat es visita el superordinador MareNostrum i els seus entorns i es mostra com funciona a través dinàmiques i jocs que simulen les funcions del superordinador. A la llarga, Lavola vol aportar la seva experiència en educació científica i en disciplines STEM contribuint a la millora de les activitats aportant noves dinàmiques.
Lavola entoma aquest nou projecte amb la il·lusió i la responsabilitat d’estar present en un centre punter d’Europa per a la seva contribució científica i tecnològica en l’avenç social i ambiental del planeta. El MareNostrum, que des de l’estiu del 2017 té en funcionament la seva quarta versió amb pics de rendiment de fins a 13,7 Petaflops, que ja treballa en una cinquena versió híbrida i més potent.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2019/10/Superordinador_MareNostrum-3.jpg10651600Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-10-29 12:59:302020-02-20 13:17:20Vocacions científiques femenines des del Superordinador MareNostrum
Enguany la Festa de la Ciència de Barcelona i la commemoració del Dia Mundial de les Ciutats comparteixen data i espai: els dies 26 i 27 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona acull una àmplia programació d’activitats i tallers per a la ciutadania. Lavola és present en aquesta doble celebració de ciència i resiliència urbana.
L’equip de consultoria educativa i de gestió de museus i centres de ciència i tecnologia de Lavola estan involucrats en l’esdeveniment conjunt de la Festa de la Ciència i de la celebració del Dia Mundial de les ciutats. Aquesta commemoració, celebrada anualment el 31 d’octubre, en aquesta edició s’ha englobat en els actes del dissabte 26 al matí de la Festa de la Ciència de Barcelona. La participació de Lavola és múltiple i diversa, per una banda els nostres equips educatius dinamitzen tallers de producció pròpia i activitats programades tant per part d’entitats i equipaments que gestionem com per d’altres que participen en l’ocasió. A més, l’oficina d’UN-Habitat a Barcelona que impulsa la celebració del Dia Mundial de les ciutats, ha comptat un any més amb Lavola per col·laborar en la coordinació dels tallers i activitats que es programen per l’ocasió.
Taller propi de Lavola ‘On destines la teva energia?’
La celebració del Dia Mundial de les Ciutats té com a objectiu reflexionar sobre el futur dels espais urbans sostenibles, tant des del punt de vista social com ambiental, posant especial interès en la resiliència urbana i els serveis d’aigua i sanejament. Lavola ha fet la proposta d’activitats i tallers que s’oferiran, conceptualitzant i identificant activitats de temes afins a la celebració, i coordinant les entitats que les duran terme. Entre elles hi participa la Diputació de Barcelona amb el taller ‘Bicicletes generadores d’energia’ per descobrir el potencial de les energies renovables i de l’autoproducció d’energia, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb l’activitat ‘Atrapant l’aire’ per prendre consciència de la contaminació ambiental i reflexionar sobre bones pràctiques que afavoreixen a millorar-ne la qualitat. També hi seran presents dos equipaments municipals d’educació ambiental que gestiona Lavola: el Castell de Torre Baró amb la proposta ‘El verd urbà’ i el Centre de la Platja que hi desplaçarà el ‘Laboratori de la platja’. Finalment se sumen a la Festa de les ciutats dos tallers propis de Lavola: ‘Lluc, el samaruc’ i ‘On destines la teva energia?’. El primer està destinat als infants de 2 a 5 anys i permet valorar la importància dels espais verds a les ciutats a través de les aventures d’un samaruc, una espècie en perill d’extinció i endèmica del nostre territori. El segon, proposa una reflexió per a tota la família sobre l’estalvi energètic a partir d’un taller de tinta conductora que ajuda a visibilitzar allà on decidim millorar l’eficiència energètica de la nostra llar.
Lavola dinamitza tallers propis per a esdeveniments que posen en joc totes les disciplines STEAM i fomenten l’educació pels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Taller propi de Lavola ‘Et sumes a l’economia circular?’
Les activitats de la celebració del Dia Mundial de les ciutats conviuen amb el taller propi ‘Et sumes a l’economia circular?’, la proposta que Lavola ha dissenyat i produït amb motiu de la Festa de la Ciència. Aquest esdeveniment anual el coordina el programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona i contribueix a acostar el coneixement científic i tecnològic a la societat. El taller permet que la ciutadania comparteixi i aprengui el concepte d’economia circular posant èmfasi en la reutilització dels teixits. Els participants de l’activitat posen en pràctica l’economia circular elaborant un porta-entrepans que dóna nova vida als teixits usats i, alhora minimitza l’ús dels plàstics. Es tracta d’una activitat adreçada al públic familiar de totes les edats i basada en la metodologia tinkering que posa en joc totes les disciplines STEAM.
Precisament tots els tallers propis que Lavola ha creat i que produeix i dinamitza per a esdeveniments com aquests, són propostes que inclouen totes les disciplines STEAM (ciència, tecnologia, art i matemàtiques). Les activitats potencien el treball interdisciplinari i el component maker propi de la metodologia tinkering. A més, tenen en l’horitzó l’educació pels Objectius de Desenvolupament Sostenible, fent divulgació de diferents ODS segons la temàtica de cada taller.
A part de les entitats citades també participarà en la Festa de la Ciència el Museu de les Aigües amb l’activitat ‘Tast d’aigües’ i el taller ‘La factoria de l’aigua’, dues propostes que dinamitza Lavola a través de l’equip educatiu que diàriament treballa en la gestió del servei educatiu del museu.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2019/10/DSC03453.jpg36485472Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-10-22 09:59:092019-11-04 13:30:52Celebrem la ciència i la resiliència urbana
Amb l’inici de la nova etapa de MANCOEDUCA al juliol 2019, des de Programes Educatius es torna a un entorn conegut i apreciat. Per aquest retorn se sumen l’experiència dels membres de l’equip educatiu que ja formen part del projecte, la nova mirada sobre el programa i la il·lusió d’aportar el coneixement adquirit a Lavola amb el creixement d’aquests últims anys.
MANCOEDUCA és el programa educatiu de la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona. Amb una trajectòria de més de 35 anys ofereix visites, activitats i tallers a centres escolars, col·lectius i particulars dels 50 municipis que integren la Mancomunitat. Entre 2012 i 2015 Lavola va gestionar aquest Programa educatiu i guarda molt bons records d’una intensa i estimulant etapa. Quatre anys després, l’equip de programes educatius torna a paisatges i paisanatges de Navarra per desenvolupar un ambiciós programa que vol avançar cap a l’excel·lència educativa.
La
Mancomunitat presta serveis a la ciutadania gestionant el cicle integral de
l’aigua, el transport urbà comarcal, els residus i el parc fluvial. El Programa
educatiu segueix aquests 4 eixos temàtics que són el cor de la gestió ambiental
de la mancomunitat. Lavola s’incorpora com a eina de suport a aquesta gestió
amb l’encàrrec de treballar amb més accent en la renovació i el disseny
d’activitats educatives centrades en el transport i la mobilitat
sostenible, i al parc fluvial com a patrimoni i escenari d’oci saludable i
educativa.
Són
molts els reptes que s’emprendran durant els cinc anys que es preveuen de
durada del nou contracte. Juntament amb la part d’innovació i renovació
d’activitats, Lavola ajudarà a consolidar els projectes del programa escolar
amb aliats, on, des del treball col·laboratiu, s’avanci cap a processos més
profunds de treball en xarxa: una xarxa sòlida i forta que permeti
intercanvis i millores en benefici de la sostenibilitat. En aquesta línia
destaca el treball amb Drapaires d’Emaús, amb els quals es treballa conjuntament
en matèria de reciclatge tèxtil i economia circular.
Lavola fa una aposta decidida per Navarra i ‘obre oficina a Pamplona! Un espai de treball, tant per a l’equip del Programa educatiu MANCOEDUCA com per ampliar horitzons des de les solucions de Territori i Organitzacions.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2019/10/pamplona.jpg450700Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-10-14 12:31:152019-10-04 12:45:04Tornem a Pamplona!
El dimarts 8 d’octubre participem en la 29a edició de l’ISWA, el Congrés Mundial de residus que enguany té lloc a Bilbao i que preveu reunir a més de 1.200 delegats d’arreu del món. La Caterina Navarro, coordinadora de la Campanya de Millora de neteja dels carrers i places a Barcelona de l’Ajuntament serà una de les ponents de la taula rodona sobre el repte dels nous comportaments dels consumidors.
El Congrés Mundial organitzat per l’ISWA (International Solid Waste Association) és considerat el principal esdeveniment de gestió de residus sòlids de la indústria. És una reunió global que inclou ponències i sessions plenàries d’alt nivell, així com visites a llocs tècnics i un programa cultural i social. S’hi apleguen professionals de gestió de residus, funcionaris governamentals, líders de la indústria, responsables polítics, científics i joves professionals per intercanviar opinions i compartir coneixements científics i tècnics per a la gestió sostenible de residus del sòlid.
La Caterina Navarro, coordinadora de l’equip de campanyes formarà part de la taula rodona titulada “New consumer behaviour are nedeed: are we ready?” (Es necessiten nous comportaments dels consumidors: estem preparats?) on explicarà els resultats de la Campanya de Millora de neteja dels carrers i places a Barcelona impulsada per l’àrea d’Ecologia Urbana i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Un projecte del qual Lavola ha realitzat les seves tres edicions, desenvolupant-ne el disseny, la gestió i la implementació amb un equip d’informadors.
En aquesta taula rodona, on participaran altres cinc ponents, es reflexionarà sobre el paper clau que té tothom, ciutadania i persones consumidores, en la minimització dels residus i es debatrà sobre com la comunicació i l’educació són crucials per a la sensibilització de les persones. Sota el títol “Promoció de la corresponsabilitat ciutadana: resultats d’una campanya de sensibilització de dos anys a la ciutat de Barcelona”, durant la seva presentació la Caterina posarà de manifest com les campanyes permeten obtenir bons resultats en els canvis d’hàbits de diferents públics i com, gràcies a aquestes, es poden aconseguir ciutats més sostenibles. A més, es compartirà el valor que Lavola aporta a les campanyes que desenvolupa conjuntament amb els clients, centrant-se especialment en la comunicació; la ideació, la producció i la realització d’accions creatives que, amb el suport de diferents materials, la persona informadora utilitza per interpel·lar al públic, adaptant el missatge a cada moment i interlocutor. També es posarà èmfasi en el seguit d’accions de control i seguiment de l’impacte que es genera, ja que Lavola desenvolupat una metodologia per a recollir dades i obtenir uns indicadors per a controlar l’impacte de les nostres accions.
La participació en aquest Congrés suposa un reconeixement a la feina de comunicació i sensibilització que desenvolupament a Lavola i ens permetrà sumar coneixement i millorar la nostra pràctica en el disseny i excussió de campanyes.
https://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2019/10/ciutat.jpg11251500Lavola Educacióhttps://educa.anthesisgroup.com/wp-content/uploads/2025/03/Anthesis-Logo_Living-Coral-1-300x80.pngLavola Educació2019-10-04 11:59:242019-10-04 12:08:14Presentem l'impacte de les campanyes a l'ISWA, el Congrés Mundial sobre residus